Kültéri lépcső

Kültéri lépcső, mint szembetűnő dolog…

A legtöbb építtető számára egy kültéri lépcső a „szükségszerű rossz”. De hogy hogyan is lehet egy szükségszerű tűzlépcsőből hatásos, szembetűnő dolgot kialakítani, bebizonyítják a Stadler kültéri lépcsői.

Annak ellenére, hogy az ipari lépcsőktől általában az egyszerűséget és a funkcionális szerepet várják el, mégis például egy egyhangú gyárhomlokzat optikailag felértékelődhet a különböző alakformáló elemek ötletgazdag alkalmazásától. Így nemcsak szabványosított lépcsőket kínálunk, amit kötött méretek alapján előre legyártottak. Kérésre a Stadler-VOSZK Kft – a tervezőkkel szorosan együttműködve – lehetővé teszi különleges forma megvalósítását.

Egyre közkedveltebb megoldás, hogy a többszintes házaknál kültéri lépcső biztosítja a két vagy több generációs családok egy házon belüli különélési igényét. Ezeknél a kültéri lépcsőknél kerül előtérbe a forma, a különféle időjárásálló (tüzihorganyzás) felületkezelés mellett a színes pórszórt beégetett festés (szinterezés), és a korlátok, záró korlátok szebbnél szebb megoldása. A kültéri lépcsőknél a felületkezelésnek a külső behatásokkal szemben (eső, hó, napsütés, fagy, stb.) ellenállónak kell lennie. Ipari megoldás a tüzihorganyzott felületkezelés, de viszonylag olcsón hosszú időre garantálja az átrozsdásodás mentességet.

Drágább, de esztétikusabb megoldás a tüzihorganyzást követő beégetett festés (szinterezés), amivel bármely RAL színű festés, akár színek lépcsőn belüli kombinációja is megoldható.

A leginkább pénztárcát terhelő, de egyben a legjobb a rozsdamentes vagy saválló (inox) anyagból történő kültéri lépcsőkészítés.